ورود به حساب کاربری

نام کاربری *
رمز عبور *
مرا به خاطر بسپار.

کاردرمانی در دانشگاههای ایران

از آنجا که در سال گذشته برنامه بازنگری Corriculume کاردرمانی به دستور وزارت بهداشت درمان و آموزش پزشکی پس از پژوهش وسيع از کاردرمانگران، اساتيد دانشگاه، مراجعين و دانشجويان سال آخر کاردرمانی و با توجه به حداقل استاندارد WFOT (2002 )و Corriculumeدانشگاههای آمريکا و استراليا و کانادا و نيوزيلند و انگلستان و هلند توسط گروهی از اساتيد کاردرمانی با مشارکت هر سه دانشگاه انجام شد گزارش زير براحتی مقايسه Corrical قبلی و جديد را نشان می دهد.

به هر حال به نظر می رسد گرچه با تغييرات اعمال شده به استاندارد جهانی نزديک تر شديم ولی برنامه قبلی نيز با حداقل استاندارد فاصله ای نداشت. Corriculume کاردرمانی هر 7 سال مورد بازنگری قرار می گيرد.

بررسی برنامه  کاردرمانی  نشان  داد  که  55/23 %  دروس  مربوط  به Biomedicine

Body structures and functions بودند که به 19% کاهش خواهد يافت تا بتوان به دروس تخصصی کاردرمانی اضافه نمود. درصد مذکور شامل ساعات عملی تدريس و کارورزی دانشجويان در حيطه فوق هم می گردد.

5/59%دروس مربوط به occupational theropy occupation بودند که به 9/64% افزايش خواهد يافت که شامل ساعات تدريس عملی وfieldwork هم می گردد.

3/9%دروس  مربوط  به Human and social environment, و

social perspective of health بودند که به 6/10% افزايش خواهديافت.

با توجه به موارد فوق در هر سه زمينه ذکر شده در حد حداقل استاندارد WFOT خواهيم بود، Fieldwork training شامل 1428 ساعت آموزشی بالينی است که بصورت Face to face با نظارت close کارشناسان ارشد کادرمانی هر دانشگاه يا همکاران آنها در کلينيک های کاردرمانی در بخش های جسمانی کودکان، ذهنی – روانی کودکان، جسمانی بزرگسالان (ارتوپدی)، جسمانی بزرگسالان (نورولوژی)، روانی بزرگسالان، توانبخشی حرفه ای و نابينايان اجرا می شود. دانشجويان در سال دوم تحصيل 136 ساعت fieldwork training را بصورت on – site supervision کارشناسان کاردرمانی در بخش های مختلف و تهيه گزارش و فايل های مربوطه می گذارنند و از سال سوم وارد کلينيک های کاردرمانی شده و بصورت فوق الذکر آموزش می بينند.

در برنامه جديد 1224 ساعت fieldwork training در نظر گرفته شده که 102 ساعت آن بصورت کارآموزی مستقل با supervision اساتيد در نظر گرفته شده تا دانشجو برای کار مستقل در عرصه خدمات توانبخشی آماده تر باشد. ساعات کارورزی fieldwork training، بيشتر از حداقل استاندارد WFکاردرمانی است زيرا دانشجويان بلافاصله پس از فارغ التحصيلی بايد بطور مستقل مشغول بکار شوند.

با توجه به کمبود دروس مربوط به روش تحقيق:

Eridence based practice, ethics, counceling, groupwork, sociology, life long learning در برنامه قديمی در برنامه جديد درس های زير اضافه شده و يا سرفصل آنها اصلاح شده است.

  1. 1گروه و روابط بين گروهی
  2. 2کاردرمانی در عقب ماندگی ذهنی
  3. 3بازی و تفريح در کاردرمانی
  4. 4کاردرمانی در بيماريهای خاص مانند ايدز، سرطان و .....
  5. 5مشاوره کاردرمانی
  6. 6روش تحقيق در کاردرمانی
  7. 7روانشناسی رشد
  8. 8آزمايشات پاراکلينيک
  9. 9کاردرمانی در اختلالات روانی – اجتماعی 1 و 2

با توجه به مشکلات کلان کشور از نظر مناسب سازی محيط برای افراد کم توان و تهيه وسايل کمکی لازم است کاردرمانگران با روش های ساده شناخت و رفع موانع محيطی آشنا باشند. لذا درس بيماريهای ناشی از کار به توانبخشی حرفه ای و ارگونومی تغيير نام داد و محتوای آن هم اصلاح شد. موارد مربوط به موانع محيطی به محتوای درس وسايل کمکی و اعضاء مصنوعی اضافه شد.

از نظر Educational facilities and resources از آنجا که هر 3 دانشگاهی که کاردرمانی تربيت می کنند از دانشگاههای طراز اول و بزرگ کشور هستند و در زمينه علوم پزشکی در جهان هم توانمند می باشند امکانات گروههای کاردرمانی هم با حداقل استاندارد فدراسیون جهانی کاردرمانی همخوانی دارد. به ازای هر 13 دانشجو يک استاد کاردرمانی وجود دارد که جملگی در مقطع دکترای تخصصی و  کارشناسان ارشد نخبه و باتجربه هستند. در هر دانشکده اتاقی برای مديرگروه و منشی وجود دارد. اتاق استادان برای همه اساتيد در نظر گرفته شده و هر 2 نفر از اعضاء هيات علمی دپارتمان کاردرمانی يک اتاق مستقل دارند. هر دانشکده يک کتابخانه مرکزی دارد و هردپارتمان کاردرمانی کتابخانه ای مجزا دارد که جديدترين textbook ها و مجلات  تخصصی نظیر AJOT &BJOT هم درآن ديده می شود. هر دانشکده سايت کامپيوتر مجهز به امکان دسترسی به اينترنت دارد که دانشجويان و اساتيد به راحتی از آن استفاده می نمايند علاوه بر آن در کتابخانه دانشکده ها هم امکان دسترسی به کامپيوتر و اينترنت وجود دارد. هردپارتمان کاردرمانی هم مجهز به کامپيوتر است. کلاس های درسی با فضای کافی و مجهز به امکانات سمعی - بصری مثل ويدئو پروژکتور، overhead و اسلايد و تلويزيون هستند. سالن آمفی تئاتر و اجتماعات برای برگزاری سمينارها و کارگاهها هم وجود دارد. در هردپارتمان کاردرمانی کارگاه فعاليت های خلاق و هنرهای دستی. کارگاه ADL، کارگاه فنی حرفه ای و کارگاه ساخت اسپيلينت و اندام مصنوعی وجود دارد.

در  هر  دانشکده  مرکز  تحقيقات  علوم  توانبخشی  هم  وجود  دارد  که   گروههای  کاردرمانی،فیزیوتراپی ، گفتار درمانی، شنوايي شناسی و بینایی سنجی بطور مشترک از آن استفاده می کنند و به کمک متخصصين طراز اول طب فيزيکی و توانبخشی،کاردرمانی ، فيزيوتراپی، ارتوپدی، علوم اعصاب، روانپزشکی، نورولوژی و ...... اداره می شود و نتايج کارهای پژوهشی آنها در مجلات داخلی و خارجی به چاپ می رسند.

از نظر educators: در حيطه علوم پايه از اساتيد متخصص و فوق تخصص در حيطه های پزشکی استفاده می شود و دروس تخصصی کاردرمانی را اساتيد دکترای تخصصی و کارشناسی ارشد با 25-4 سال سابقه کار بالينی و تدريس بعهده دارند. برای fieldwork training هم از کارشناسان ارشد مراکز توانبخشی و درمانی که سابقه کاربالينی و آموزش دارند استفاده می شود.

در برخی استانها کاردرمانگران هسته فعاليت های (C.B.R (Community based rehabilitation هستند.

آدرس

تهران، بلوار میرداماد، میدان مادر، خیابان شاه نظری، دانشکده علوم توانبخشی دانشگاه علوم پزشکی ایران، انجمن علمی کاردرمانی ایران

تماس با ما

پست الکترونیک info@irota.ir 

 تلفن: 22262450 - 021 

حقوق سایت

تمام حقوق مادی و معنوی این سایت مربوط به انجمن علمی کاردرمانی ایران می باشد و کپی برداری از مطالب آن با ذکر منبع بلامانع است .